keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Alankomaat saa uuden kuninkaan - ja kuningattaren

Hollantilaiset valmistautuvat kuninkaallisen perheen vallanvaihtoon perinteisenä Kuningattaren päivänä 30.4. Kruununprinssi Willem Alexanderista tulee silloin kuningas, ja maata vuodesta 1980 hallinnut kuningatar Beatrix astuu 75 vuoden ikäisenä syrjään.

Kuninkaan lisäksi Alankomaat saa myös uuden kuningattaren, kun kruununprinssin puolisosta prinsessa Maximasta tulee kuningatar. Nainen voi siis päästä avioliiton kautta kuningattareksi, mutta mies joutuu vastaavassa tilanteessa tyytymään prinssipuolison asemaan, joissain tapauksissa herttuan arvolla koristettuna. Esimerkiksi kuningatar Beatrixin puoliso, saksalaissyntyinen Claus von Amsberg, tunnettiin prinssi Clausina, ja Ruotsin kruununprinsessa Viktorian kanssa avioitunut Daniel Westling sai  prinssin lisäksi arvonimen Länsi-Götanmaan herttua. Prinssipuolisoita tämä selvä eriarvoisuus ei ole tuntunut haittaavan, ainakaan julkisesti.

Vallanvaihdoksella on Suomelle erityinen merkitys, sillä Willem Alexanderilla on isänsä puolelta suomalaisia sukujuuria, jotka pohjautuvat Ruotsin vallan aikaan 1600-luvulla. Prinssi Clausin suku oli kotoisin Pommerista, joka tuolloin kuului Ruotsille ja jossa asui myös suomalaisia johtohenkilöitä. Näin Eurooppaan tulee ensimmäinen todistetusti suomalaista sukua oleva kuningas!

Lisätietoa:

http://www.koninklijkhuis.nl

http://yle.fi/uutiset/hollannin tulevalla kuninkaalla suomalaiset sukujuuret/6471001

Leila Haltia

1 kommentti:

  1. Hei Leila, Claus oli prinssi Claus; Maxima on kohta kuningatar Maxima. Minusta OK, zo zegt het de Nederlandse koninklijke traditie :-).
    Clausin sukujuuret. Ik zeg er wat over in mijn eigen blog: Petrus, Suomalainen ja Hollantilainen.
    Terveisin, Peter

    VastaaPoista