maanantai 9. huhtikuuta 2012

400 vuotta 40 minuutissa

Amsterdam on täynnä hienoja museoita, mutta juuri uudelleen avattua Grachtenhuis (Kanavatalo)-museota ei kannata jättää väliin. Sen uusimmalla kuva- ja äänitekniikalla toteutetut, osittain kolmiulotteiset esitykset ovat hieno elämys.

Tasatunnein käynnistyvä kiehtova multimediaesitys vie kävijän kuvan ja äänen voimalla 400 vuoden taakse ja näyttää, miten kaupunki rakentui. 1600-luku ei ole kaukaista historiaa, vaan silloin eläneet kaupunkilaiset tulevat yllättävän lähelle.

Yhdessä huoneessa kävijä pääsee todistamaan kaupunginisien (naisia ei tuossa vaiheessa hallinnossa tainnut olla) suunnitelmia kaupungin laajentamisesta. Oli pakko rakentaa lisää kanavia ja taloja, kun vaurastuva kaupunki veti väkeä maaseudulta. Ehdotus toisensa jälkeen käytiin läpi, kunnes päädyttiin siihen, mikä vieläkin leimaa Amsterdamin keskustaa: rakennettiin uudet puoliympyrän muotoiset Herengracht, Keizersgracht ja Prinsengracht -kanavat, ja talot niiden varrelle.

Toisessa huoneessa voi kurkistella sisään kanavatalojen elämään. Peilien ja heijastetun liikkuvan kuvan avulla huoneisiin on saatu "asukkaita", jotka elävät tiloissa arkeaan.

Yhteen tilaan on rakennettu Amsterdamin kaupungin pienoismalli. Ainakin kaikki etsimäni talot löytyivät, mutta ihan helppoa se ei ollut. Kaupunkia ei välttämättä hahmota lintuperspektiivistä, kun sitä normaalisti katselee katutasolta.

Het Grachtenhuis löytyy aivan keskustasta, osoite on
Herengracht 386
1016 CJ Amsterdam
http://hetgrachtenhuis.nl/

Leila Haltia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti